De hypotheekrente blijft maar dalen. Voor de verschillende rentevaste periodes zijn daardoor nieuwe laagterecords bereikt. En het duurt niet lang meer of we gaan rentes zien ónder de 1 procent.
Vooral bij hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dus boven de grens van 325.000 euro, daalden de rentetarieven opnieuw, mede door stevige concurrentie van aanbieders.Die azen momenteel vooral op kopers die een huis aanschaffen zonder NHG. Dat komt omdat de meeste huizen die nu verkocht worden zonder NHG over de toonbank gaan.
Dat is weer een gevolg van de hard gestegen huizenprijzen. Vorig kwartaal kostte een gemiddeld huis 410.000 euro, maakte makelaarsvereniging NVM twee maanden geleden bekend. Voor een rentevaste periode van 10 jaar met NHG was de gemiddelde rente afgelopen maand 1,01 procent. We verwachten dat dat tarief binnenkort onder de magische grens van 1 procent zal zakken. Een enkele bank heeft dit al gedaan.
Door de krapte op de huizenmarkt blijven de aanbieders van hypotheken elkaar beconcurreren, Het aantal hypotheektransacties neemt af, en aanbieders willen hun plekje in de markt niet kwijt, waardoor ze (zeer) lage tarieven aanbieden. Wil je de rente langer vastleggen dan 10 jaar, dan zie je ook lagere tarieven. Bij een hypotheek waarbij je de rente vastlegt voor 20 jaar, betaal je nu gemiddeld 1,25 procent rente.
Voor een hypotheek waarbij je 30 jaar zekerheid hebt, ligt de gemiddelde rente op 1,57 procent.
We verwachten dat de rentes nog wel een tijd laag zullen blijven. De concurrentie blijft hoog door de krappe huizenmarkt, en dat maakt dat de verschillen tussen rentevaste periodes steeds kleiner worden. “Ook verwachten we dat centrale banken hun ruime monetaire beleid zullen voortzetten, wat zorgt voor stabiliteit op de financiële markten”,