Diefstal van sleutelloze auto’s

26 april 2021

Veel moderne auto’s hebben een keyless entry systeem. Een slimme sleutel die uw auto ontgrendelt zonder dat u hiervoor op een knop hoeft te drukken. Makkelijk voor u als autobezitter, maar helaas ook voor autodieven. Het is namelijk niet zo moeilijk om een keyless entry auto te stelen. Hoe gaan ze daarbij te werk? En hoe bent u voor hiervoor verzekerd? We zochten het voor u uit. 

Wat is keyless entry? Een keyless sleutel heeft de vorm van een klein kastje of kaartje dat continu signalen naar uw auto verstuurt. Het grote voordeel van zo’n slimme sleutel is dat u ‘m niet uit uw broekzak hoeft te halen om uw auto te openen of starten. Bijna alle merken hebben keyless entry. Voornamelijk (als optie) op duurdere modellen of uitvoeringen. Nieuwere auto’s hebben soms een beveiliging. Dan gaat de sleutel bijvoorbeeld in slaapstand als hij even stil ligt.  

Slimme signaalhackers

Criminelen hebben een hele slimme manier bedacht om zonder sleutel of braakschade een auto te stelen. Met een signaalversterker vangen ze het signaal van de sleutel buiten uw huis op. Ongezien, geruisloos en supersnel. Omdat de meeste mensen hun autosleutels op een vaste plek naast de voordeur of in de woonkamer bewaren, is het hacken van het sleutelsignaal vaak appeltje-eitje.

Dekking autoverzekering bij diefstal 

Is uw auto WA verzekerd? Dan is diefstal van uw auto helaas niet gedekt. Heeft u een autoverzekering met beperkt casco– of volledig cascodekking? Dan is autodiefstal normaal gesproken gedekt. Maar let op: de verzekeraar kan voorwaarden stellen voor de uitkering. Bijvoorbeeld dat er aantoonbare inbraaksporen moeten zijn. Deze ontbreken meestal bij inbraak in auto’s met een keyless entry systeem. Daarnaast moet u beide autosleutels hebben, dus ook de reservesleutel. En u moet aangifte doen bij de politie. Hoe verzekeraars omgaan met auto-inbraken zonder braakschade is verschillend.

Extra beveiligingseisen

Vanwege de diefstalgevoeligheid gelden er sinds begin dit jaar extra beveiligingsmaatregelen voor auto’s met een keyless entry systeem. Verzekeraars kunnen bij het afsluiten van een autoverzekering om een veiligheidscertificaat vragen. Heeft u een auto met keyless entry? Kijk dan of de auto voldoet aan de nieuwe beveiligingseisen. Op de website van Kiwa-SCM ziet u welke voertuigen zijn goedgekeurd en welke extra beveiliging nodig hebben. Ook is er een website om na te gaan in welke risicoklasse uw auto valt (auto’s tot 10 jaar oud): Autodiefstalcheck.nl. 

4 tips om diefstal en inbraak te voorkomen.

  • Auto-inbraken zijn natuurlijk nooit helemaal te voorkomen. Maar we kunnen het de criminelen wel een heel stuk moeilijker maken. Dit kun je zelf doen: Kies bij de aankoop van een nieuwe auto voor een auto met een fysieke sleutel.
  • Heb je een keyless entry auto? Bouw dan een startonderbreker in. Criminelen kunnen de auto dan nog wel openen. Maar ermee wegrijden is onmogelijk.
  • Bewaar de autosleutels in een metalen bakje. Metaal blokkeert het sleutelsignaal. Zo voorkom je dat het signaal van de sleutel buiten op straat kan worden opgevangen.
  • Bewaar de sleutels op een minder voorspelbare plaats. Dus niet naast de voordeur of in de woonkamer. De eerste verdieping is al een veel betere plek.

Meer nieuws